Gitarijada Vojvodine – Kisač

 

Gitarijada Kisač Bendovi 1975

Povod za održavanje Gitarijade Vojvodine u Kisaču je 40 godina od održavanja prve zvanične gitarijade Vojvodine, koja je bila održana od 4 – 6 aprila 1975. godine u Kisaču.

Sama manifestacija je 1975. godine bila  zamišljena tako, da pruži priliku mladim grupama (Vokalno Instrumentalnim Sastavima – VIS) iz cele Vojvodine da predstave svoj rad široj javnosti.

Gitarijada ja održana od 4 – 6 aprila 1975. godine, a na kojoj je, u okviru tri večeri, učestvovalo 23 benda iz cele Vojvodine koji su izvodili autorske pesme. Prve dve večeri su bile kvalifikacione, a treće veče je bilo finalno.

Gitarijada Kisač 1975 Bendovi

U finalno veče je ušlo osam bendova koji su dobili priliku da snime ploču za PGP – RTB, odnosno kompilaciju njihovih autorskih pesama. Posećenost ovih koncerata je bila, za ono vreme velika. Procena organizatora je da je po večeri prisustvovalo 500 – 600 posetilaca. Treba napomenuti da ova ploča postoji među kolekcionarima kao raritet. Procenjuje se da danas vredi od 60.000 – 80.000 dinara.

Komentar

U okviru ovog projekta, zamislili smo 2 segmenta obeležavanja ovog jubileja:

  • Prvi segment je predviđen za 2. april ove godine, na dan kada je pre 41 godinu prva gitarijada i održana. Tada smo održali tribinu na kojoj su prisustvovali neki od izvođača sa prve gitarijade, muzikolozi, muzički kritičari i predstavnici medija. Predstavljena je i multimedijalna prezentacija o prvoj gitarijadi, koja je obuhvatila period razvoja moderne muzike 70-tih godina u Vojvodini. Na ovoj tribini je bila predstavljena i brošura (i drugi promo materijali), sa ciljem predstavljana Gitarijade.
  • Drugi segment predviđa da se 9. i 10. septembra 2016. godine, održi glavni koncert Gitarijade.

Više o rasporedu dešavanja možete pročitati ovde.

SPONZORI